ο περιοδικός πίνακας των στοιχείων
2015-03-30 15:07
Δείτε έναν τύπο Περιοδικού Πίνακα και τις πληροφορίες που έχει:
Στις ροζ θέσεις (18η ομάδα) βρίσκονται τα αδρανή στοιχεία , στις κίτρινες θέσεις (πάνω δεξιά)τα αμέταλλα -το Η είναι και αυτό αμέταλλο και γι αυτό μπορεί να το δούμε κοντά στα άλλα αμέταλλα, όπως δείχνει το βέλος- ενώ στις λευκές θέσεις (αριστερά,στη μέση και κάτω) είναι τα μέταλλα,και στις πράσινες θέσεις τα ημιμέταλλα ή αλλιώς μεταλλοειδήπου χωρίζουν σαν μια σκάλα τα μέταλλα από τα αμέταλλα.
Με κόκκινη γραμματοσειρά σημειώνονται τα 11 αέρια, ενώ με πράσινη τα 2 υγρά. Τα υπόλοιπα είναι στερεά στους 25 βαθμούς κελσίου.
Με ? σημειώνονται όσα μπορούμε να βρούμε σε ελεύθερη κατάσταση-στοιχειακή-και όχι απαραίτητα ενωμένα με άλλα, ενώ με # έχουμε τα ραδιενεργά στοιχεία. Τα ραδιενεργά στοιχεία διασπώνται αυθόρμητα σε πιο απλά στοιχεία και τ΄τε εκπέμπουν ακτινοβολία-ραδιενέργεια.
Τέλος γραμμοσκιασμένα έχουμε κάτω αριστερά το δραστικότερο μέταλλο-το φράγκιο ( το 87), και πάνω δεξιά το δραστικότερο αμέταλλο-το φθόριο (το 9).
Με τα μακριά βέλη στο πάνω μέρος βλέπετε σε ποια άλλη θέση μπορεί να δείτε το υδρογόνο και το ήλιο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε αυτού του τύπου τους περιοδικούς πίνακες βλέπουμε 7 γραμμές που λέγονται περίοδοι και 18 στήλες που λέγονται ομάδες.
Χωροταξικά διακρίνουμε 4 ενιαίες περιοχές-τομείς τις S,P,D,F.
Τα στοιχεία έχουν τοποθετηθεί με βάση τον ατομικό τους αριθμό ( Ζ ) - ο ατομικός αριθμός μας δείχνει πόσα πρωτόνια και πόσα ηλεκτρόνια έχουν τα άτομα των στοιχείων. Έτσι πρώτο είναι το υδρογόνο ( Η ) με Ζ=1 και τελευταίο το ουνονόκτιο ( Uuo ) με Z=118.
Πάντως η θέση του κάθε στοιχείου στον περιοδικό πίνακα έχει σχέση με τo πόσα ηλεκτρόνια (ηλεκτρονιακή δομή) έχουν τα άτομα του στοιχείου.
Στην 1η ομάδα έχουμε την οικογένεια των αλκαλίων (εξαιρείται το Η), στην 2η ομάδα έχουμε την οικογένεια των αλκαλικών γαιών, στην 17η ομάδα έχουμε τα αλογόνα και στην 18η ομάδα που λέγεται και μηδενική έχουμε τα ευγενή αέρια (εξαιρείται το Uuo).